1 mrt 2024

Ivanti Workspace Control is EOL... So now what?

Stukje Geschiedenis

Nu valt toch echt het doek voor RES Powerfuse, RES Workspace Manager, RES ONE Workspace en de laatste jaren bekend onder Ivanti Workspace Control. Jarenlang is het product succesvol gebruikt in omgevingen waarbij gebruikers op virtuele omgevingen aanlogde en een uniforme ervaring voor de gebruiker koning was.

Nadat het product RES was overgenomen en in handen kwam van Ivanti, werd snel duidelijk dat Ivanti twee producten bezat die op papier functioneel vrij gelijk waren. Dit gaf de markt veel onrust en al snel kwam het bericht dat IWC het vroegere RES zou worden uitgefaseerd. In de vele gesprekken die zijn gevoerd was duidelijk dat klanten niet blij waren met het besluit en voor engineers die gewend zijn/waren om te werken met IWC zou er een hoop veranderen. Enkele klanten kozen ervoor om niet te wachten en te migreren naar een product met roadmap en hun huidige omgeving te conventeren. In deze bewuste tijd hebben we klanten geholpen bij dit proces en hebben we oplossing ontwikkeld die configuratie van IWC inlas en deze kon converteren naar andere oplossingen. Hiermee konden we vele uren project besparen in het overkloppen van configuraties. Veel organisaties hebben hier toch jaren werk in zitten en op deze wijze konden ze snel met een configuratie verder.

Uiteindelijk is Ivanti, onder meer door druk vanuit Nederland, toch gezwicht het product langer in leven te houden, maar is toch uiteindelijk besloten vorige maand om een streep te zetten onder het product per 31-12-2026. Dit geeft wat tijd, maar wat kun je hier mee doen.

Wat zijn mijn opties?

Terug naar de realiteit van vandaag. Wat betekent dit nu voor organisaties en welke alternatieven zijn er en nog belangrijker is een alternatief nodig in elke specifieke situatie. Het antwoord is simpelweg nee.
We zien in de afgelopen 5 jaar dat veel organisaties zich bezig zijn gaan houden met het zogenoemde 'moderne werken'. Een eenduidige definitie hiervan is er niet, maar het betekent in ieder geval dat werkplekken niet gebonden zijn aan kantoornetwerken en ook gemanaged kunnen worden over het internet. UEM oplossingen zoals IWC zijn hier grotendeels wel van afhankelijk.

Het werken met cloud heeft zeker zo zijn voordelen, echter wat kan een UEM product hier nog in betekenen en moet het nog wat betekenen hierin? Het is een vraagstuk wat veel organisaties bezighoudt. Hoe belangrijk is het nog dat een profiel roamed, beheerd en beheersbaar blijft , wanneer een laptop een persoonsgebonden device betreft? De uitdagingen zijn van een compleet andere orde.

Dit vraagstuk is ook niet zo simpel te beantwoorden en hangt van verschillende factoren af.

Zo maar even wat voorbeelden:

  • We hebben of willen naar Intune/MDM Moderne werkplek in de toekomst. (wellicht kan het product dan niet meer van toepassing zijn)
  • We moeten gebruik blijven maken van een virtuele omgeving, vanwege wet-regelgeving of anderszijds (dit kan een argument zijn om een UEM product te blijven gebruiken)
  • We willen van virtueel on-prem naar een virtuele omgeving in de cloud (dit kan een argument zijn om een UEM product te blijven gebruiken)

Wanneer dit duidelijk is en het wenselijk blijft om een UEM product te blijven gebruiken; dient te worden bekeken welke producten zijn er en kunnen we gebruik blijven maken van alle features die binnen Ivanti Workspace Control worden aangeboden.

De grootste kans op een goede feature mapping van IWC met een ander UEM product zijn:

  • User Workspace Manager van Ivanti; dit product was ook bekend onder de naam AppSense, AppSense en RES hebben jarenlang features van elkaar gekopieerd en grote kans dat over het algemeen kan worden gesteld dat de meeste functionaliteit in IWC ook in UWM zit.
  • LiquidWare ProfileUnity; Een vendor die zich altijd gemengd heeft in de strijd tussen IWC en UWM en ook qua features dicht tegen IWC aanligt.

Producten die hier minder scoren op de lijst met feature mapping IWC zijn:

  • VMware DEM
  • Citrix WEM
  • GPO of Group Policy preferences.
  • Intune

Geven een goede basis functionaliteit voor virtuele omgeving, echter zullen meer complexe vraagstukken wellicht niet kunnen adresseren.

Maar UEM is toch nodig?

Als helder is dat het wenselijk is om een dergelijk product te houden zoals een IWC, dan staat men voor traject die de organisatie kan overweldigen. Het product Powerfuse/RES/IWC is al zolang in de markt dat er ook complexe configuraties zijn ingemaakt, met veel drivemappings, printers, FTA,  custom scripts, conditional access, pre-configurations voor Applicaties en wat er nog allemaal meer was te configureren. Veel organisaties die wij spreken hebben jarenlang gewerkt aan een configuratie die ze nu opeens volledig moeten gaan analyseren en moeten gaan omzetten naar een ander formaat.

Is er geen converter beschikbaar?

Ja en nee, niet publiekelijk, echter heeft T4Change wel de mogelijkheid om de data van IWC om te zetten naar bijvoorbeeld UWM. Dit hebben we reeds al eerder gedaan met succes. Echter deze oplossing geeft de mogelijkheid om snel de gehele configuratie te converteren, echter in veel gevallen is onze ervaring dat zaken op andere plekken of in andere volgorde moet plaatsvinden. Hiervoor gebruiken we onze experts om zaken te analyseren en de configuratie te optimaliseren en legacy configuratie te verwijderen.

Na de migratie leveren we u de nieuwe configuratie aan die we samen implementeren en nagaan hoe het zich gedraagt in de omgeving. Hieruit volgt een verdere optimalisatie om aanlogtijden en configuraties verder optimaal te laten verlopen waarna de configuratie wordt vrijgegeven en eventueel kan worden geïmplementeerd is in uw omgeving.

Wat hebben we hiervoor nodig om een juiste conversie te doen:

  • Full IWC Building Block
    Export of:
  • OU informatie
  • Group informatie

We denken graag even mee

We denken graag mee  om tot een toekomstvaste oplossing te komen, die past binnen de roadmap van uw organisatie. Bij T4Change zijn we van mening dat we naar het volledige plaatje moeten kijken en ons niet blind moeten staren op de UEM oplossing zelf. Maar is het dan toch noodzakelijk dan kunnen we u ook snel op weg helpen naar een alternatief.

Mocht u vragen hebben mail me dan op gerko.vanveen@t4change.nl we zijn u graag van dienst.

Meer blogs: